Uncategorized
Scrie un comentariu

Trufe in dar

Nu am reusit sa ii prind la Festivalul de Teatru de la Sibiu, asa ca m-am bucurat sa vad ca Odeon, teatrul meu preferat din Bucuresti, ii aduce la doar cateva zile distanta de la festival. Vorbesc despre trupa de dans Kolben din Israel si spectacolul lor, “Kmehin”, termen ce in ebraica semnifica atat “trufa” cat si “pofta” sau “dorinta”. A fost un spectacol despre “legatura directa dintre cultural si biologic, dintre satisfacerea unei dorinte si conditionarea sociala, dintre exces si lipsa”, potrivit site-ului Teatrului Odeon. 

Si daca de obicei rezist cu greu la spectacole de dans mai lungi de 45 de minute fara pauza, povestea lor m-a tintuit in scaun de la inceput pana la final. Au demonstrat ca barierele de limba pot transcede orice atata timp cat exista emotie. Si au brodat intr-o tesatura speciala, elemente care sunt aproape specifice oricarei companii de dans din Israel: o coloana sonora ritmica si pe alocuri apasatoare, un limbaj al corpului puternic si sugestiv, pasaje de dans de contact (pe care il iubesc atat de mult) executate fluid, expresivitate specifica unui popor cu o identitate imposibil de ucis sau de copiat. Am ajuns chiar sa cred ca au inventat un stil de dans unic care ii diferentiaza printre orice alta companie de dans din alta tara. Pe scurt, o naturalete in miscare si interpretare pe care o vedem rar pe scenele noastre. Parea totul atat de natural, atat de ludic incat puteam sa credem ca e o joaca de copii. O joaca insa executata perfect si cu mesaje sociale bine ascunse printre interactiunile dintre dansatori. 

Cu adevarat de neratat, pasional si cald. Pentru ca orice spectacol de dans al unei companii din Israel te induce subtil in lumea si traditiile ebraice, pastrand un standard executional si tehnic foarte sus.

Aici, pasaje din spectacol, interpretate pe strazile colorate din Ierusalim: http://vimeo.com/51146889

Image

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s