Uncategorized
Scrie un comentariu

Interviu cu Luis Sorolla, SignaPura

Povesteam nu demult despre SignaPura si Luis, absolvent de pictura al Academiei de Arte Frumoase din Viena pe care dansul l-a inspirat intr-un proiect deosebit, proiect de diploma.

Luis a fost extrem de deschis sa imi ofere un interviu despre proiect si cum se imbina artele vizuale spre deliciul privitorilor. Am lasat mai jos raspunsurile traduse cat mai atent pentru a nu se pierde din sensul exact al cuvintelor. Daca vreti sa rasfoiti lucrarile lui, go to: www.casanovasorolla.net.

Image

-//-

Ce te-a inspirat pentru SignaPura?

SignaPura ca si concept artistic a fost inspirat, inainte sa ii dau numele potrivit, de liniile vizibile de pe podelele din studiourile de balet si de pe scene. Pentru mine, aceste linii inseamna adevarate diagrame de miscare, iar eu imi propusesem sa descopar ce se ascunde in spatele acestor desene de pe podea. Dansul a fost mereu parte din viata mea, am dansat in Peru, fac si azi capoeira. Cand am vazut primul spectacol de balet am fost pur si simplu impresionat de miscarile dificile si sofisticate, ce pareau atat de usoare si de line. In SignaPura, dansatorul improvizeaza, danseaza pentru el insusi si creeaza, fara sa se gandeasca tot timpul la tehnica, dar fiind mereu concentrat pe legatura dintre suflet, minte si energie. SignaPura a luat astfel nastere, fiind ca semnaturile pasiunii dansatorilor.

Ce este special la aceasta tehnica de imprimare? 

Mi-au luat cam 2 ani sa inteleg cum sa folosesc pigmentii de culoare si cum sa ii aplic pe hartie si pentru a obtine efectul de acum. Pot influenta orice detaliu din executie, mai putin rezultatul in cazul improvizatiei. Pigmentul de culoare este natural si se aplica pe o hartie din bumbac 100% cu o grosime intre 220 gr si 350 gr. Desigur ca sunt si multe alte trucuri pentru ca liniile sa se distinga usor intre ele.

Unde vei expune aceste lucrari? 

In diverse galerii de arta din Viena, incepand cu Universitatea din Viena, apoi in Kunsthalle, Londra. Acum este parte a unui concept de design din Hotel Harmonie din Viena. Curand in aceasta vara voi expune sub forma unor performance-uri live in Londra, cu Fernando Montano.

Cum ai lucrat cu dansatorii? 

Am cautat dansatori pentru care dansul este o filosofie si un stil de viata. Culorile pe care le-am ales au fost cele mai spontane si imprevizibile. Singura indicatie “regizorala” pe care am oferit-o dansatorilor inainte de performance-ul pe panza ce mereu avea 3 metri lungime si 1.5 metri latime, a fost sa danseze pentru ei insisi.

Cum a fost primit proiectul la absolvire? 

A fost un moment incredibil. A trebuit sa vorbesc timp de 20 de minute in fata a 25 de profesori, istorici, filosofi, artisti. Nu-i cunosteam pe toti personal. Le-am aratat cele 9 lucrari si un scurt video de making-of. A fost un moment puternic, dar cu rezultate foarte bune.

De unde te inspiri pentru lucrarile tale? 

Interpretarile miscarii sunt in centrul atentiei mele, sa fiu capabil sa arat ceva vizibil, dar si invizibil in acelasi timp, un moment de dans incredibil de unic, exprimat atat de aproape de panza mea.

Cat de importanta e libertatea spiritului in procesul de creatie? 

Intreaga energie a unui dansator se imprima pe panza. Libertatea nu este o necessitate, este ceva natural. Libertatea de a fi tu insuti, asta caut.

“Dansul este limbajul ascuns al sufletului”, spunea Martha Graham. Ce este dansul pentru tine? 

Daca o imagine face cat 1000 de cuvinte, un moment de dans face cat 1000 de fotografii.

“Nu incerc sa dansez mai bine decat nimeni. Incerc doar sa dansez mai bine decat mine”, spunea Mikhail Baryshnikov. La cine te raportezi/cu cine te compari? 

Nu conteaza “cum” fac, conteaza “ce” fac.

Ceva ganduri pentru dansatorii si iubitorii de dans din Romania? 

Mi-ar placea sa ne cunoastem intr-o zi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s