Uncategorized
Scrie un comentariu

Galea is here to stay. And to impress

Image

Exista dansatori si exista artisti. Nu stii de unde apar pentru ca nu ii cauti, ci te surprind ei. Iti raman insa in minte si suflet dupa fiecare spectacol. Stii ca se intampla asta pentru ca sunt buni tehnic, iti spun o poveste si iti transmit emotiile personajelor lor. Sunt insa unii care au ceva in plus, ceva magic care ii fac memorabili. 

Tot asa exista artisti si exista Galea. Am vazut-o pana acum dansand in doua spectacole si mi-as dori sa se inmulteasca cu 100 cifra asta. Al doilea spectacol a fost si coregrafiat de ea. “Hail Love” este despre iubire in toate formele si te tine in suspans de la inceput pana la plauze. Deslusesti povestea, dar nu iti dai seama unde te va duce mai departe. A fost unul dintre putinele spectacole locale in care fiecare capitol a capatat valente de tablou/cadru cinematografic. Nu stiu daca a fost doar dansul sau intreaga scenografie si accentele muzicale. Cert e ca cele 55 de minute au trecut fara intreruperi, iar aplauzele de final au fost poate o multumire infima fata de intensitatea cu care ni s-a spus povestea.  

In cuvintele coregrafei si dansatoarei Galea: „Iubirea este direct legată de intimitatea umană profundă. Iubirile nu se repetă, orice iubire e un caz particular, unic, absolut şi ireductibil. Câţi indivizi umani, tot atâtea iubiri. Povestea a trei oameni care sunt înconjuraţi de teroarea războiului însă iubesc şi se luptă pentru iubire. Iubirea pentru ei se transformă în propriul război interior, iubirea stă în calea morţii lor şi iubirea le dă viaţă.” 

Din perspectiva mea de spectator, Galea a reusit un spectacol dureros de puternic. Povestea s-a desfasurat liniar si natural, a fost usor de decodificat (spre deosebire de unele creatii contemporane extrem de interiorizate si cateodata neclare) si mi s-a parut ca fiecare miscare avea rolul si scopul ei précis in conturarea povestii si transmiterea starilor personajelor. A gasit un echilibru perfect intre modern si miscarile clasice, care pana la urma sunt cele mai familiare publicului roman cand vine vorba de dans. Spectacolul a fost actual, fara sa tradeze insa clasicul, ci potentandu-l. Cautati spectacolul, oriunde s-ar mai pune in scena: Odeon, The Ark, CNDB, etc. 

Mi-am dat seama si din reactiile celor cu care am vazut spectacolul ca Galea este aici sa ne impresioneze. Si este de abia la inceput! O puteti revedea si printre dansatorii minunati din Collective Identity, semnat de Sandra Mavhima: http://www.collectiveidentityfilm.ro 

Galea mi-a facut onoarea de a-mi raspunde la cateva intrebari. Un alt motiv pentru care ii raman datoare :).

1. La ce recurgi cand vrei sa iti gasesti inspiratia de a crea? 

Ascult muzica, muzica e cea mai mare inspiratie pentru mine, imi place foarte mult muzica balcanica si evreiasca. Ma inspira si oamenii sau evenimentele care mi se intampla si ma marcheaza.

2. La ce recurgi cand vrei sa te transpui in starea emotionala de a dansa si a transmite?

La liniste, am nevoie de timp cu mine inainte de fiecare spectacol, de cele mai multe ori e mare agitatie in jur, insa trebuie sa te ascunzi undeva si sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut.

3. Trei (sau cate vrei) cuvinte cu care asociezi dansul?

Libertate, libertate si iar libertate.

4. De ce ai ales dansul si nu alte forme artistice de expresie? 

Nu stiu, cred ca asta trebuie sa fac. Dansez de la 7 ani, mama m-a inscris la scoala de arte pe care o faceam in paralel cu generala si dupa am ales singura sa fac liceul de coregrafie si facultatea. Cred ca mi-ar placea sa fac pictura sau sa pot sa cant la un intrument, dar nu m-am gandi niciodata sa fac altceva si am mare noroc de niste parinti minunati care ma sustin si imi respecta toate deciziile. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s