Uncategorized
Scrie un comentariu

O Rosa, Ole!

DSCF1397 (1)

Am cunoscut-o pe Rosa intr-o dupa-amiaza ploioasa, in toamna anului trecut. Am cunoscut frumusetea flamenco-ului la el acasa in Madrid, in primavara anului trecut. Urma sa treaca astfel doar o vara pana cand am avut sansa sa petrec cateva ore cu Rosa Olympia Estrella, dansatoare si profesoasa de flamenco din Spania. Am fost fermecata de pasiunea ei pentru flamenco, cel putin la fel de mult ca de talentul ei. Rosa este dedicata flamenco-ului si calatoreste mult in Europa pentru a sustine diverse workshop-uri. In Romania vine de mult timp, din 2002, atat la Bucuresti cat si la Brasov si Sibiu.  Iar pentru mai multe informatii despre cursurile din Romania pe care le sustine Rosa, just go to www.rosaolympiaestrella.com sau scrieti-i direct un e-mail. 

Un scurt interviu oferit pentru Redballerina.com de Rosa. Enjoy! 🙂

1. Flamenco inseamna “ca focul” in spaniola. Cum ai descrie focul tau interior atunci cand dansezi flamenco?

Nimeni nu stie cu exactitate adevaratul sens al cuvantului flamenco. Unele ipoteze intr-adevar ii dau aceasta definitie, dar nu este nimic documentat. Stiu ca in majoritatea cazurilor, flamenco este privit ca un dans pasional, insa pentru mine asta este doar o calitate superficiala. Flamenco este mult mai profund de atat. Este felul prin care imi spun povestea vietii; flamenco-ul ma transforma la randul lui. Flamenco este o arta a solo-ului pentru ca pune in evidenta personalitatea induviduala a dansatorului, lasandu-i extrem de mult loc pentru expresie si emotii.

2.Flamenco puro, flamenco classico sau flamenco nuevo?

Toate cele de mai sus. Ca dansatoare si persoana creativa, nu accept limitari de niciun fel. Desi nu sunt etnograf (iar flamenco este un dans cu o istorie importanta), recunosc faptul ca flamenco se schimba, evolueaza si se extinde. Lucrez cu toate dimensiunile acestui dans pentru a-mi contura un vocabulary de dans propriu.

3. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat de la profesorii tai de flamenco?

Sa imi privesc in ochi orice slabiciune si sa mi-o confrunt. Pentru asta trebuie sa exersez mult, in special miscarile greu de executat.

4. Pentru mine, cel mai frumos lucru la un spectacol de flamenco este modul in care dansatorul isi exprima sentimentele deseori schimbatoare chiar pe parcursul aceluiasi performance. Ce preferi atunci cand vezi un spectacol de flamenco?

Vreau sa vad o tehnica curata, un stil individual si foarte multa personalitate. In flamenco spunem ca dansatorul ar trebui sa se dezbrace, insemnand ca trebuie sa ne arate incet-incet ce vrea sa exprime.

5. Flamenco se invata greu. Dupa workshopul cu tine am inteles cat de multa rabdare iti trebuie numai ca sa inveti pasii si moscarile de baza. Apoi urmeaza sa inveti cum sa comunici non-verbal cu un cantaret care te insoteste intr-un show. Ce calitati ar trebui sa aiba un dansator de flamenco? 

Modestie, compasiune si incredere in sine. Dansatorul trebuie sa stie exact cine este pentru a comunica mai departe publicului un act artistic. Abilitati tehnice nenumarate. Doar printr-o tehnica foarte buna poti avea acea libertate prin care dansul devine o forma de arta si nu doar o inlantuire de pasi si miscari.

6. Calatoresti foarte mult, care ar fi diferentele dintre studentii tai din toata lumea?

Difera modul in care se exprima si mai ales libertatea pe care o au in viata de zi cu zi. Unele culture sunt mai emotive si interiorizate, altele extrovertite. Insa pana la urma este doar vorba despre cum tu ca profesor reusesti sa le descoperi personalitatea.

Daca sunteti in cautarea unor cursuri in patria flamenco-ului, Madrid, puteti opta pentru: http://www.conservatorioflamenco.org/

Această intrare a fost publicată în: Uncategorized

prin

Dance curator and tastemaker. Dancer. Proud member of CID UNESCO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s