Explore my Dance Gallery
Comentarii 2

Lizica magica

dansand_in_atelierul_lui_brancusiRecent, Centrul National al Dansului Bucuresti a organizat o serata dedicata personalitatii Lizica Codreanu. Cu aceasta ocazie, CNDB a colaborat cu profesorii Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti pentru realizarea unui reenactment. Cu maiestria, dar si inocenta varstei crude, elevele clasei de dans cotemporan au redat fragmente din miscarile, dar mai ales din sufletul Lizicai. Si astfel, ne-au transpus pentru cateva minute, inapoi in timp, in atelierul lui Brancusi. A fost o initiativa care desi inca firava, a reprezentat un bun punct de plecare pentru ceea ce cred ca ar putea sa ne ofere Centrul Dansului – pentru a putea evolua, trebuie sa ne stim mostenirea, culturala in acest caz.

Lizica Codreanu - fotografiata  de Brancusi 1921

Lysica, asa cum era mentionata in documentele franceze vechi, provenea dintr-o familie cu o bogata mostenire culturala si foarte conectata in lumea artistica a inceputului de 1900. Absolventa a uneia din cele doua scoli de bele-arte (prima infiintata in Iasi, a doua in Bucuresti), Lizica urmeaza in paralel cursuri de dans particulare, cu ajutorul carora isi dezvolta abilitatile de improvizatie. Lizica incepe insa sa resimta tot mai mult nevoia unui mediu mai stimulativ pentru explorare si inovatie si incet-incet isi indreapta atentia catre Paris unde se si muta in 1919. Urmeaza cursurile de dans clasic, incepe sa isi caute artistii romani care sa o poata integra in societatea culturala franceza. Perioada ii este propice, iar ea se va dezvolta mult ca dansatoare solo in cele mai importante manifestari cultural-artistice pariziene.

Lizica-Codreanu

Fotografiile celebre din atelierul surorii ei, sculptorul Irina Codreanu, din atelierul lui Brancusi unde interpreta prin miscari aproape geometrice Gymnopediile lui Erik Satie si de la improvizatiile din “serile-spectacol” (intalniri ale artistilor din acea perioada, unde dansul modern avea loc si rol de expresie dincolo de cercurile dansului clasic, considerat rigid si impus) redau o dansatoare conectata la artistii “rebeli” din acea vreme si o dorinta puternica de a fi parte din ideea de miscare care integra mai multe forme de expresie artistica.

Cu o imagine si personalitate proaspate, Lizica a primit din partea jurnalistilor vremii diverse atribute: dansatoarea cubista, cu o interpretare originala a muzicii avangardiste, eliberatoare a imaginatiei, fascinanta dansatoare romanca. scan0001

Cariera de dansatoare ia final atunci cand decide sa il urmeze pe sotul ei, jurnalist politic si sustinator al comunismului, in Orient. Desi incheiata cu un divort, perioada ii este favorabila dansatoarei care descopera Yoga si meditatia orientala. Revenita la Paris, adevarata contributie in lumea dansului si a miscarii se contureaza dupa ce Lizica deschide (ce avea sa devina cea mai celebra) scoala de hatha-yoga si colaboreaza cu un traducator francez in realizarea mai multor studii psihosomatice despre corp.

Lizica_Curs-dans

Arta dansului este efemera (daca nu este imortalizata in fotografii si video-uri), insa Lizica a reusit sa ramana vie prin scurte fragmente de perfectiune artistica. Frumoasa carte dedicata de Doina Lemny (carte care sta si la baza acestui articol) ii surprinde autentic si foarte sincer valoarea (raportata la contemporanii epocii ei), dar si personalitatea unica. Lizica Codreanu este o forma de expresie vizuala a libertatii care domnea in dansul inceputului de secol. Ea nu a fost o dansatoare exceptionala in sensul primar al cuvantului. Nu a revolutionat dansul modern, nu a facut parte din ansamblurile de dans din acea perioada, nu a trecut ca multi alti dansatori granita catre coregrafie sau management cultural si nici nu a lasat mostenire citate inspirationale (pe care noi astazi le re-descoperim). Insa si-a creat propria cale, care cu ajutorul artistilor din jurul ei, dar si documentaristilor iscusiti, a ramas printre expresiile avangardei dansului modern.

Pentru mine Lizica e inca o sursa de inspiratie. Ca dansator, Lizica inseamna libertate, libertatea de a alege sa dansezi cum simti tu, inainte de a dansa cum vor altii. Ca om, Lizica inseamna o cale continua de a-ti descoperi cu adevarat profunzimea si de a te (re)crea. Image

Dansul nu este o cariera, este un mod de a te exprima si de a te raporta la lumea din care faci parte. Independenta si jucausa, Lizica Codreanu si-a asumat responsabilitatea de a intelege dansul in cele mai profunde straturi: miscarea propriului corp ne vindeca inainte de a ne face mai frumosi. Va recomand cu mare drag cartea „Lizica Codreanu. O dansatoare romanca in avangarda pariziana” scrisa si documentata de Doina Lemny, cercetator in cadrul Muzeului de Arta Contemporana din Paris. Pana la urmatoarea „panza” din Galeria Dansului, va imbratisez.

Cu drag, Red B 🙂 #dancecurator

credite foto: cndb; eroiiromanieichic; webcultura.

2 comentarii

  1. Doïna Lemny spune

    Va felicit pentru frumosul comentariu. Ma bucur ca „istoria” Lizicai intereseaza si continua sa faca adepti. Va trimit cele mai bune urari
    D. L.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s