Dance and the City
Comentariu 1

Dance and The City in luna iunie

Uitandu-ma atent pe site-urile tuturor institutiilor de dans in aceasta luna iunie, nu as sti sa va spun care va fi capitala dansului. Avem o luna incarcata si bogata. Sibiul este cu siguranta vedeta acestei luni, cu FITS si spectacolele Teatrului de Balet Sibiu. „Sunt o baba comunista” este programat in data de 3 iunie de la 7 seara, iar „Trilogie Ionesco” ii urmeaza la finalul lunii, pe 24 iunie. Si Clujul il urmeaza indeaproape, prin Festivalul International de Dans STEPS, aflat la a doua editie.

SIBFEST 2015 incepe in mai putin de o saptamana, iar editia din acest an are agenda incarcata de spectacole de dans. Programul complet este actualizat pe site-ul festivalului, astfel ca sunteti la un click distanta de alegerea voastra din acest an. Sectiunea dedicata dansului trece in revista trupele invitate in acest an: Israel, Cehia, Grecia, Austria, Turcia, Spania, Belgia, Japonia, China, Argentina si Romania :). In acest an am reusit sa imi fac putin timp liber si voi fi in Sibiu pe 21 iunie, pentru spectacolul de „Tango la inaltime”.

10420361_10152947211181297_8552137589954575053_n

Opera Nationala va asteapta cu o minunata premiera a spectacolului de balet „Giselle”, joi pe 11 iunie de la 7 seara. Daca nu mai prindeti bilete pentru premiera, spectacolul se va dansa si pe 14, 17 si 21 iunie. „Giselle” este un balet in doua acte de Adolphe Charles Adam, in coregrafia lui Johan Kobborg si a lui Ethan Stiefel (adaptare dupa Marius Petipa). Bilete puteti cumpara online de aici. Eu va recomand sa nu ratati aceasta noua productie a celui supranumit „baletul alb”, iar daca mergeti duminica, pe 14, sper sa ne vedem acolo :).

In calendarul clasic al Operei este inclus si spectacolul „Baiadera„, povestea orientala fiind programata pe 24, 27 si 28 iunie. Inceputul lunii iunie este sarbatorita cu „Gala stelelor baletului” la sala Studio a Teatrului National Bucuresti. Producatorul acestui eveniment gazduit de TNB este Casa de Balet, iar regia artistica ii apartine Simonei Somacescu. Pe scena sunt anuntate nume importante ale baletului romanesc care vor dansa fragmente din „Don Quijote”, „Corsarul”, „La Sylphide” sau „Flacarile Parisului”. In premiera va fi prezentat momentul din spectacolul „Les Bourgeois” interpretat Cristian Preda. Nu vor lipsi momentele unora dintre cei mai importanti coregrafi: Edward Clug, Gigi Caciuleanu si Vlad Marculescu.                                         

Teatrul Odeon va asteapta in luna iunie cu „Un Tango Mas” pe 5 iunie, in Sala Majestic. Voi reveni cu o actualizare a programului Teatrului Odeon, pe masura ca vor anunta toate spectacolele lunii iunie.

afis_muzeul_dansuluiCentrul National al Dansului va asteapta cu o expozitie-eveniment, Muzeul Dansului Modern si Contemporan, curata ca preambul al lansarii arhivei dansului romanesc (toamna 2015). „Muzeul” va fi deschis (cu intrare libera) intre 5-7 iunie.

WASP va asteapta cu o serie de performance-uri si cursuri, din zona mai criptica a dansului.

Luna iunie este una speciala pentru Gigi Caciuleanu si dansatorii companiei sale, cu multe spectacole in mai multe colturi ale tarii. 2 iunie, 9 iunie: „fabriKa” la Teatrul Mic – Bucuresti. 3 iunie „D’ale Noastre” la Teatrul National Bucuresti. 9 iunie „Mozart Steps” (Cu trupa Teatrului Radu Stanca / Sibiu) – la Festivalul „STEPS” – Cluj. 11 iunie „Folia, Shakespeare & Co” la ARCUB / Bucuresti. 16 iunie – „Imagine all the people” (Cu trupa Operei Nationale Iasi) – Festivalul International de Teatru – Sibiu.

GAla

Iasi-ul meu drag pune in scena un spectacol de gala pe 21 iunie, in coregrafia celebrei Ileana Iliescu si in interpretarea baletului si orchestrei Operei Nationale Romane din Iasi.

Opera Romana din Timisoara este si ea foarte activa cu patru spectacole de dans: vineri, 19 iunie de la 7 seara – „Spargatorul de nuci”; sambata, 20 iunie la matineu – „Gala micilor balerini”, iar seara de la 7 seara este programat spectactolul „Corsarul”; duminica, 21 iunie, 10:30 AM sunteti asteptati la un spectacol de dans sustinut de „Arabesque Stars”.

Clujul ramane la fel de dinamic cu cea de-a doua editie a Festivalului International de dans contemporan STEPS care se desfasoara pana pe 21 iunie. Programul complet poate fi consultat pe pagina de Facebook a festivalului. Dintre cele mai importante spectacole: „Swan Lake”, in coregrafia lui Daniel Cardoso si pus in scena de catre Compania Quorum Ballet din Portugalia, o viziune moderna a povestii clasice. „Mozart Steps” al lui Gigi Caciuleanu. „Ballet Bar” al companiei Pyramid din Franta. Si clasicul „Le sacre de printemps”, dansat chiar de compania Operei Maghiare din Cluj.

Ne vedem la dans! #dancecurator

 

1 comentariu

  1. Dorin Mirea spune

    Autorul acestui articol a omis sa mentioneze activitatea baletului Operei din Brasov,care are programat pe data de 13 iunie spectacolul de balet „L’heure d’or de Paris”,in coregrafia lui Horatiu Chereches…Sau sa intelegem ca aceasta omisiune este cumva voita?!?…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s