Dance and the City, Experience, Explore, Explore my Dance Gallery
Scrie un comentariu

Povestea unei brosuri care nu promitea nimic

11739706_10204780988870965_520021903_nLa finele lunii trecute, in sala mare a Teatrului de Opereta Ion Dacian, unii din cei mai buni dansatori si coregrafi din cadrul corpului de balet al Operei Romane, ne-au prezentat un spectacol, „Laboratorul de Coregrafie”.

Ingredientele pareau sa indice mai mult catre un exercitiu, maxim de imaginatie: finalul stagiunii, ora 12 ziua, intrarea libera, promovarea extrem de limitata (ca sa nu zic aproape inexistenta), o brosura-program care mentiona doar persoanele implicate si multe altele. M-am prezentat mai mult curioasa de a vedea sediul renovat si nu foarte increzatoare ca voi avea parte de ceva diferit. Ma bucur ca m-am inselat!

Fireste ca sala era pe jumatate goala si nu s-au strans fonduri poate pentru sustinerea institutiei. Dar am vazut dansatori extrem de fericiti cu rolurile de dans neoclasic si contemporan, coregrafi la inceput de drum si in total, 60 de minute cu o energie excelenta.

De multe ori s-a intamplat sa ma astept la putin si sa primesc totul. Dar oare cand vom invata ca spectacolele trebuie promovate, ca daca le organizam cu intrare libera, atunci poate le ducem si catre categorii mai defavorizate sau le promovam ca initiative educationale catre copiii care studiaza acum dansul. E o sansa extraordinara de ambele parti.

Dincolo de granitele noastre, pe perioada vacantei dintre stagiuni, dansatorii experimenteaza cu alte forme de dans, cu festivaluri, teatru-dans sau chiar film. Exploreaza si isi imbogatesc experienta. Asa am interpretat si „Laboratorul de Coregrafie” din aceasta luna de iunie. La finalul spectacolului s-a alaturat pe scena unul din coregrafi, care pana atunci statuse ascuns printre noi – Johan Kobborg. Mi-am adus aminte din nou ca lucrurile acestea se intampla acum intr-o mare proportie datorita lui. Dar nu poate sa le faca singur, aveti nevoie de oameni care se pricep in managementul si promovarea culturala, care sa priveasca obiectiv rolul culturii si sa o impinga catre masele corecte. Cumva, in urma acestor evenimente nu ar trebui sa ramana o brosura mototolita. Ci o experienta si o ocazie de invatare. Acesta este rolul culturii in mare si a dansului, specific. Poate intr-o zi vom ajunge si acolo…

Cu drag,

Red B  #dancecurator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s