Dance Travel, Experience
Scrie un comentariu

Cu gandul la 2017

Am cunoscut-o pe Tuany in iunie 2015. Am cunoscut-o printr-o calatorie la Rio de Janeiro, orasul contrastelor. Al bucuriei, al muzicii, al dansului, dar si al saraciei extreme scoasa in evidenta parca si mai mult de bogatia ostentativa de la cativa pasi. Desi am calatorit foarte mult, de abia in Rio am inteles ca viata e mult mai mult decat o cariera frumoasa sau prieteni buni. De fapt, tot ceea ce experimentam ne pregateste pentru a da inapoi sau a da mai departe. Nu invatam doar pentru a evolua. Invatam pentru a-i ajuta pe ceilalti. Tot ceea ce suntem inseamna tot ceea ce putem face pentru cei din jurul nostru. 

In Brazilia, (cel putin) 25% din copiii saraci nu merg la scoala. Isi petrec timpul pe strazile favelelor, ratacind prin oras, fara nicio sansa de a-si depasi conditia, destinul, statutul. Statistici pe care o simpla plimbare in zona Sul (Copacabana, Ipanema, Leblon) ti le confirma intr-un mod brutal de realist. Si daca vezi, simti ca trebuie sa faci ceva, trebuie sa ajuti, trebuie sa contribui. Educatia este singura salvare pentru acesti copii, care de cele mai multe ori aleg intre un job necalificat sau o viata de traficant.  

Tuany Nascimento este unul din oamenii care vor sa schimbe soarta acestor copii, scrisa de multe ori de altii (politicieni, colonizatori, regimuri opresive). S-a nascut in Alemão, o retea de favele din nordul metropolei Rio si a studiat baletul fara sa profeseze insa pe o scena. In 2012 a lansat proiectul Na Ponta Na Ponta dos Pés (Pe Poante, in traducere), adica o serie de clase de balet pentru fete cu varste intre 4 si 15 ani. Un proiect social nascut dintr-o realitate imediata pe care o traise. Acum, proiectul ajuta cel putin 40 de tinere femei. Nu le asigura un loc la Teatro Real din Rio, dar le asigura alte perspective asupra vietii si poate un dram de speranta ca viata e mai mult decat orizontul imediat, legile altora sau imposibilitatea de a te realiza. Tuany transforma, in bine.

Am fost curioasa sa o prezint si aici, asa ca am contactat-o pentru un interviu. Draguta ca orice brazilian, mi-a povestit despre ea si despre cum a descoperit dansul. Ii place sa creada ca dansul o ajuta sa evadeze din lumea reala si sa-si creeze propriul univers. Intr-o societate in care optiunile sunt extrem de limitate, entuziasmul ei se transfera si celor care o vad dansand si asta inseamna cu adevarat ca si-a indeplinit rolul. O admira (in secret) pe Ana Botafogo si pe Abby Lee Miller. Viseaza ca intr-o zi sa poata sa isi creeze propriul stil de balet in care sa mixeze diverse stiluri si ritmuri.  

Tuany este un model pentru mine. Si sper sa devina si pentru voi. Implicati-va, transformati, traiti! Chiar si saracia si violenta se vindeca incet-incet cu educatie si frumos.

Boa noite, Red Ballerina.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s