Explore
Scrie un comentariu

Educatia prin arta

Mereu am crezut ca arta are cu totul alta menire decat cea pur estetica, superficiala, primara. Sub diverse forme, arta atrage atentia, trezeste, modifica, educa, creste, vindeca. Pentru mine, veche, moderna sau contemporana, pictura, dans sau cinematografie, scumpa sau arta este mereu simpla si onesta, indiferent cine o consuma. Doar gandul ca atat de multi oameni in Romania inca nu au insa acces la arta, pentru a o putea consuma atat ei cat si copiii lor, m-a facut sa realizez cat de importante sunt proiectele colaborative create de operatorii culturali si cei educationali.

Miscare si Culoare este unul din ele. Fiind conceput ca un proiect transdisciplinar, care cuprinde laboratoare de miscare si arta vizuala pentru 40 de copii din medii defavorizate si cu/fara acces la arta/cultura, initiativa este semnata de Asociatia Sectia de Coregrafie in parteneriat cu MNAC. Proiectul pune accent pe multidisciplinaritate si imbina creativitatea cu tehnologie si stiinta, atat cat laboratoarele-experiment sa ii puna in contact pe copii cu arta contemporana, in moduri noi, inovatoare, adaptate noului social. Copiii sunt permanent indrumati de membrii unei echipe complexe: psihologi, artisti, istorici, coregrafi, muzicieni, actori, si invata liber sa se exprime prin miscare si culoare :), in diverse tehnici expresive.

La ateliere participa copii din diferite medii sociale, din 4 institutii: 2 scoli publice, una din zona centrala si cealalta de la periferie, o scoala privata centrala (cu predare in limba germana) si un centru de plasament pentru copiii orfani din Mogosoaia. Copii din medii cat mai diverse, pentru a testa metodele de lucru si receptarea lor, fie fara a avea in prealabil acces la cultura si educatie altundeva decat in scoala, fie din familii de artisti si intelectuali, mai familiarizati cu actul cultural.

Timp de cateva saptamani, egalitatea, diversitatea si toleranta vor fi predate si inspirate ca modele de comportament social. Indiferent de varsta, mediu, cunostinte, nevoi emotionale. Frumos, nu? Curajos, nu? Unic, din pacate, da! Cand limitarile, prejudecatile si presiunea sociala dispar, ramane autenticul: copiii se simt bine impreuna, socializeaza si colaboreaza, evolueaza. O celula de 40 de copii care poate fi folosita ca model de cooperare, prietenie si respect, pentru o societate inca atat de primitiva si dezbinata. Asa cum zicea si Irina Cangeopol, una dintre initiatoarele proiectului, proiectul nu a fost niciodata despre arta, ci despre arta care adreseaza umanul din noi insine, prin toleranta fata de cei diferiti de noi si promovarea de modele relationale pozitive intre copii.

Miscare si Culoare – un proiect care schimba cu adevarat lumea.

RB

Această intrare a fost publicată în: Explore

prin

Dance curator and tastemaker. Dancer. Proud member of CID UNESCO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s